vremea pentru fermieri

În perioada 05 – 11 Iulie 2012 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, chiar caniculară, la scara întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 23…32°C, valori mai ridicate cu 1…9°C comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se situa între 28…39°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 15…25°C, în aproape toată ţara, cu nopţi tropicale (Tmin≥17°C) îndeosebi în zonele de câmpie.
Se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului, precum şi local, căderi de grindină, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Secetă extremă în jumătatea de sud a României
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb se va menţine la valori scăzute și deosebit de scăzute, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și local extremă, pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul și vestul ţării.
Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în centrul, nordul și nord-vestul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, la culturile prăşitoare aflate în perioada consumului maxim faţă de apă, ritmurile vegetative vor fi mai intensificate, în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Totodată, în zonele cu deficite de umiditate în sol, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenţă a plantelor se va produce în continuare ofilirea şi răsucirea temporară a aparatului foliar, precum şi uscarea prematură a frunzelor bazale la porumb şi floarea-soarelui, în orele de amiază.

Funcţie de data semănatului, grâul de toamnă va înregistra definitivarea maturităţii în lapte (100%), plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în ceară (10-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.
La cultura de rapiţă aflată la maturitatea tehnologică se va putea finaliza recoltarea. Floarea-soarelui va parcurge predominant formarea capitulului (80-100%) şi înflorirea (30-100%).
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla în fazele de formare a paniculului (40-100%), înflorire (10-80%) şi mătăsire (10-70%).
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar şi îngroşarea axei hipocotile (60-100%).
Cartoful, funcţie de data plantatului va parcurge înflorirea (60-100%), precum şi creşterea tuberculilor (10-100%), în majoritatea bazinelor de cultură.
La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zaharurilor, iar la sâmburoase (cais, piersic, prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.
La viţa de vie se vor continua creşterea lăstarilor, formarea şi creşterea boabelor, în majoritatea podgoriilor.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii favorabile.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile manuale la speciile prăşitoare;
• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologică;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
     media: 0.00 din 0 voturi
  1. No comments yet.

Atentie: Comentariile vor aparea dupa aprobare. Trimite comentariul tau doar o singura data.

Poti folosi tagurile HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong> in textul comentariului tau.

:):(:d:">:((:d|:x8-|/:):o:-?:-":-w;)[-(:)>-#:-s(~~)**==*-:)o:-)3:-o:(|):)):-??:-ss<):)<:-p=:)>:d<@};-[-o<^:)^#-o$-)%%-%-((%)(*)(:|8->8-x8-}:)]:-$:-&:*:-\:-<:>:-@:-b:-j:-l:p:-s:-c:-h:-t:|:o):@):^o;));;)=((=))=d>=p~>-)>:)>:/>:p@-)b-(b-)|-)l-)o-+o->o=>x([-x~:>~o)~X(=; mai multe