sf andrei

Numele Sf. Andrei (Cel Dintîi Chemat) este de origine greacă (andros însemnînd bărbat) şi se pare că a fost destul de răspîndit printre evreii din Secolele II şi III î.Chr. Sf. Apostol Andrei s-a născut în Bethsaida din Galileea şi este fratele Sf. Petru. Amîndoi erau pescari şi trăiau în aceeaşi casă, la Capernaum, în momentul cînd L-au întîlnit pe Isus.

Din Evanghelia lui Ioan aflăm că Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. Andrei recunoaşte deîndată pe Isus ca Mesia şi îl aduce pe fratele său, Petru, la El. Din acel moment, amîndoi fraţii devin ucenicii lui Isus. Andrei a fost ales ca unul din cei 12 apostoli. Se poate spune că el a fost unul dintre cei mai apropiaţi ucenici ai lui Isus şi a fost prezent la cele mai importante evenimente, cum ar fi: Cina cea de Taină, Prinderea lui Isus, Înălţarea, Pogorîrea Sfîntului Duh. Sf. Andrei a fost crucificat din ordinul guvernatorului roman Aegeas, în Patras, şi este ştiut că a fost legat, şi nu bătut în cuie pe cruce, pentru a i se prelungi suferinţa. Sf. Andrei a murit ca martir, în anul 60, pe data de 30 noiembrie, în timpul Împăratului Nero. Atestările cu privire la forma crucii pe care a fost răstignit Sf. Andrei se pare că datează după Secolul al XIV-lea.
Sf. Apostol Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, are o semnificaţie aparte pentru Poporul Român, fiind ocrotitorul acestuia. Sfîntul Andrei este considerat, în tradiţia românilor, păzitorul turmelor de ameninţarea lupilor, este patron şi îmblînzitor al lupilor, însă mai mult cu sens figurat, deoarece dacii, care au fost creştinaţi de el, se identificau cu lupii în memoria colectivă. Astfel, Sfîntul Andrei este, în sine, simbolul creştinării Poporului Român.
În noaptea de Sfîntul Andrei, spiritele celor decedaţi prind puteri, de aceea se practică ritualuri de protejare a gospodăriilor, a oamenilor şi animalelor.

     media: 0.00 din 0 voturi
  1. No comments yet.

Atentie: Comentariile vor aparea dupa aprobare. Trimite comentariul tau doar o singura data.

Poti folosi tagurile HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong> in textul comentariului tau.

:):(:d:">:((:d|:x8-|/:):o:-?:-":-w;)[-(:)>-#:-s(~~)**==*-:)o:-)3:-o:(|):)):-??:-ss<):)<:-p=:)>:d<@};-[-o<^:)^#-o$-)%%-%-((%)(*)(:|8->8-x8-}:)]:-$:-&:*:-\:-<:>:-@:-b:-j:-l:p:-s:-c:-h:-t:|:o):@):^o;));;)=((=))=d>=p~>-)>:)>:/>:p@-)b-(b-)|-)l-)o-+o->o=>x([-x~:>~o)~X(=; mai multe